Workshop houtbranden

Workshop houtbranden

Houtbranden is het schrijven op hout met een hete pen. Het wordt ook wel pyrografie genoemd.

Als je pyrografie googelt, krijg je ook wel de termen ”schrijven met vuur” te zien en dat vind ik een hele mooie! Het klinkt wat spannender dan het is, maar het graveren doe je inderdaad met iets wat heel warm wordt. Ik heb inmiddels verschillende pyrografiesets en houtbranders uitgeprobeerd, maar ik val toch steeds terug op het mooie blauwe gereedschap. Die van mij gaat nu al ruim 7 jaar mee zonder gebreken en volgens mij kun je dan wel spreken van kwaliteit.

De eerste houten snijplank maakte ik voor mijn beste vriendin. Zij kocht een nieuw huis en aankomen met een plantje of cadeaubonnetje ligt niet zo in mijn aard. Ik bestelde een brandpen en ging aan de slag met het graveren van de namen. 

Herken je dat ook bij jouw hobby? Het houtbranden is echt een kwestie van oefenen. DOEN dus!

Inmiddels ben ik meer dan 1000 snijplanken verder. Ik merkte dat in de loop der tijd de lijntjes steeds strakker werden en mijn hand vaster. Wat is het leuk om te doen!

Hoe brand je op hout?

Allereerst is je houding belangrijk. Ik leg zelf mijn pink op het oppervlak waardoor ik meer houvast heb. Mijn arm ligt helemaal op tafel. Daarnaast draai ik mijn object steeds mee. Bij het houtbrandsets zitten verschillende puntjes. Deze kun je eraf en erop schroeven. Je verwisselt ze met een tangetje, zodat je de brandpen niet helemaal af hoeft te laten koelen. Het spreekt voor zich, maar voor dikkere letters gebruik ik een breder puntje dan voor kleinere tekentjes. Experimenteer welk puntje bij jou past.

Heb ik je enthousiast gemaakt?

Een houtbrander met toebehoren bestel je via de shop.

Weer je meer tips? Ik geef dagelijks workshops in houtbranden! In een klein groepje leer je strakke lijnen te zetten en een tapasplank te branden. Via deze pagina vind je meer informatie.

Liefs van Ilse

2 thoughts on “Workshop houtbranden

  1. Hoi Ilse,

    Ik vroeg me af hoe duur het is om de volgende spulletjes bij jou af te nemen:
    – houtbrander; en
    – instructie (3 instructiefilmpjes)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *